Početna strana

Novosti

Datum 11.03.10
Naslov Novi propisi i prometu robe i usluga

Kao što ste mogli da pročitate u našem biltenu, zbog brojnih nedostataka i primedbi izmenjen je Pravilnik o prometu robe i usluga iz decembra 2009. Ministarstvo trgovine je 20. februara objavilo izmenjen pravilnik. Među najvažnijim izmenama je da se dozvoljava vođenje KEPU knjige i po nabavnim i prodajnim cenama bez PDV. U suštini, firme sad mogu voditi KEPU na jedan od sledeća tri načina:

1) Ulaz i izlaz se vode po prodajnim cenama sa PDV, saldo KEPU knjige je jednak stanju zaliha uvećanom za PDV. Ovo je rešenje koje je propisano u decembru i zadržaće se kao obavezno za MP, dok je u VP primena opciona. Mana rešenja je što podrazumeva da SVA dokumenta imaju iskazan PDV (popisi, kalkulacije, nivelacije, interni prenosi...), što nije uobičajeno u VP.

2) Ulaz se vodi po prodajnim cenama bez PDV, a izlazi se vode po prodajnim cenama sa PDV. Pri tom se kod svakog izlaza koriguje ulaz za iznos PDV-a. Popisi, nivelacije i interni prenosi se vode bez PDV. Rezultat je KEPU knjiga koja ima saldo jednak vrednosti zaliha po prodajnim cenama. Ovo je način koji je najsličniji starom sistemu pre novog pravilnika. Smatramo da je trenutno najbolje koristiti ovaj metod.

3) Ulaz se vodi po nabavnim cenama (bez PDV), a izlaz se vodi po prodajnim cenama sa PDV. Pri svakom izlazu se koriguje ulaz za iznos razlike u ceni i PDV-a. Time se saldo KEPU svodi na stanje zaliha po nabavnim cenama. Ovo je metod koji podrazumeva potpunu kontrolu i ispravnost nabavnih cena na dokumentima.

Najnovija verzija App-a (možete je preuzeti sa www.wings.rs) podržava sva tri metoda vođenja, što birate iz maske za definisanje KEPU knjige.

Takođe želimo da Vas obavestimo da je nedavno uveden propis po kome su firme koje vode knjige na računarima dužne da na zahtev poreskih inspektora daju eksportovane podatke u propisanoj formi. Wings trenutno radi na izradi ovog modula i on će biti dostupan veoma brzo.

 

Pozdrav,

Nenad Batoćanin

Wings

 

 

 

 

 

 



Idi na početak strane