Početna strana

Novosti

Datum 26.10.11
Naslov Eksport podataka za Poresku upravu

Od februara prošle godine počeo je da važi Pravilnik o načinu i postupku obezbeđivanja izvoda podataka iz elektronski vođenih poslovnih knjiga i evidencija poreskih obveznika – pravnih lica(„Sl. glasnik RS“, br. 6/2010). Po ovom propisu svaka firma koja koristi računar za vođenje knjiga dužna je da inspektorima na zahtev preda posebno formatirane datoteke koje sadrže sve podatke o promenama u glavnoj knjizi, knjizi primljenih i knjizi izdatih računa. Takođe ste obavezni da uz svaku datoteku predate i odštampane specifikacije sa početnim i krajnjim podacima u datotekama, u propisanoj formi. Takve podatke kasnije Poreska uprava može analizirati u svom softveru.
 
Wings je odmah napravio modul koji generiše ovakve datoteke, ali se ispostavilo da pravilnik sadrži brojne greške, pa je dogovoreno da se objave ispravke pravilnika. Do danas to nije urađeno, pa ostaje da važi stari pravilnik. Osim toga, terenske kontrole nisu tražile ove podatke, ali se to nedavno promenilo. Dobili smo informaciju da su kontrole počele, što znači da morate obezbediti ove podatke. Prvi korak je aktiviranje modula za eksport, što možete uraditi preko naše podrške. On se prodaje kao poseban modul (cena za naše korisnike je 30e). Neohodan uslov za korišćenje jeste da se u App-u vodi glavna knjiga, kao i KUF/KIF. Eksport će raditi bez posebnih priprema, ali je u nekim slučajevima neophodno na KUF i KIF odrediti tip knjige (poslovanje sa Kosovom, avansi, nekretnine, osnovna sredstva itd). Preporučujemo vam da što pre aktivirate ovaj modul i proverite podatke pre eventualne kontrole.
 
Skrećemo vam pažnju i na naš servis za automatsko učitavanje podataka o partnerima. Taj servis ste verovatno već koristili: ako treba da upišete podatke o novoj firmi, dovoljno je da upišete PIB ili deo naziva, App poziva servis koji na osnovu podataka Narodne banke Srbije i naše interne baze popunjava sve ostale podatke: naziv, adresa, tekući računi itd. Od nedavno je servis proširen pa se osim ovih baza koristi i baza Privredne komore Srbije, čime su podaci potpuniji. Korišćenje ovog servisa je besplatno za naše korisnike.
 
Kako se bliži kraj godine i vreme za sravnjivanje potraživanja, preporučujemo vam da pogledate i servis koji vam omogućava da u svakom trenutku vidite vašu karticu kod nas u evidenciji: idete na Ostalo / Informacije / Finansijska kartica. Slično možete videti i dnevnik angažovanja na Ostalo / Informacije / Kartica angažovanja.
 


Idi na početak strane