Početna strana

Novosti

Datum 18.07.13
Naslov Novi obrasci za plate

Od 13. jula 2013. važe novi pravilnici kojima su izmenjeni obrasci zbirnih poreskih prijava za obračun zarada. Izmenjeni su svi OPJ obrasci, OD, OD-1, a dodata su i dva nova obrasca OD-P i OD-O. Primena obrazaca OS i OS-1 je odložena do naredne godine.

Najvažnije izmene su:

- Urađeni su potpuno novi svi obrasci, izmenjeni u skladu sa novim propisima. Za štampu obrazaca se koristi novi sistem, što daje novi izgled i bolju funkcionalnost.

- Dodat je novi model obračuna "Lična zarada preduzetnika" namenjena obračunu zarada preduzetnika koji su se opredelili za takav način isplate. Zadaje se bruto ili neto plata, a štampaju se izmenjeni OPJ i novi OD-P obrazac. Da bi se koristio novi obračun, u radnicima treba otvoriti preduzetnika, pri čemu se u polju Radnik/Poslodavac/Preduzetnik unosi vrednost "Sam.preduzetnik". Ako je preduzetnik zaposlen u nekoj drugoj firmi, onda treba uključiti opciju "Zaposlen kod drugog poslodavca".

- Obračun zarada za osnivače koji nisu zaposleni a rade u svojoj firmi se radi kroz klasičan model obračuna, ali se pored OPJ štampa i novi obrazac OD-O.

- Prihodi od nepokretnosti se iskazuju na novom OPJ-3 obrascu.

- Na obrascu OPJ-4 se iskazuju samo prihodi od zakupa pokretnih stvari

Na našem sajtu se nalazi izmenjena verzija programa koja omogućava štampu novih obrazaca. Neophodno je da instalirate novu verziju programa i da aktivirate odgovarajuću novu funkciju. Kako se instalira nova verzija možete pogledati na ovoj adresi:

http://www.youtube.com/watch?v=zz6EDbly8Os

Posle instalacije uđite u bilo koji program i aktivirajte taster F12, pa iz menija izaberite Nove funkcije, zatim Novi obrasci poreskih prijava za obračun zarada. Aktiviranje ove funkcije uključuje nove obrasce.

 

 



Idi na početak strane