Kako da znate da li mail sadrži virus?

Baza znanja/App/Ostalo

Najveći broj virusa se danas dobija preko mejla. Na primer, možete dobiti mejl od nekog poznanika ili poslovnog partnera u kome vas poziva da kliknete na neki interesantan link ili da vidite neku sliku ili video. Takođe vam može stići upozorenje od provajdera da vam je mejl nalog blokiran i da treba da kliknete kako biste rešili probleme. Sada su sve češći mejlovi koji vas obaveštavaju da je stigla e-faktura, pošiljka, da vam ukidaju mail nalog… Spisak je ogroman i svaki dan se proširuje. Postavlja se pitanje kako da prepoznate mail koji sadrži virus?

Prvo treba da shvatite kako sistem funkcioniše: autori virusa prvo upadnu na neki računar i sa njega ukradu sve mejlove. Ako ste se bilo kada dopisivali sa tom osobom, tako dolaze do vaše mail adrese. Takođe tako dobijaju i mejlove koje vam je ta osoba slala. Sada oni generišu lažni mail, ali ga maskiraju kao da dolazi od te osobe i u njega umeću program kao fajl ili link koji služi da preuzme kontrolu nad vašim računarom. Klikom aktivirate virus koji vam može potpuno blokirati računar i uništiti sve podatke. Zato oprez: pazite na šta klikćete u mejlovima!

Kako da prepoznate ove mailove? To nije tako jednostavno, jer se autori trude da što vernije imitiraju originalni izgled i maskiraju virus. Obratite pažnju na sledeće:

Pomerite kursor na link “Preuzmi” (ali nikako nemojte kliknuti na njega!) i većina programa će vam ispisati adresu na koju vodi link. U slučaju WingsNeta početak linka treba da bude https://net.wings.rs – ako vidite da link vodi na neki nepoznati sajt, nikako ga nemojte aktivirati.

Nažalost, prikaz linka se može lažirati, pa ni to nije 100% pouzdan način da se proveri. Ukoliko sumnjate, koristite prethodno opisani sajt za proveru. Prvo, stanite na link i kliknite desnim tasterom miša. Iz ponuđenog menija izaberite “Copy link address” ili “Copy hyperlink”. Zatim idite na sajt:

https://www.virustotal.com

Izaberite opciju URL i komandom Ctrl-V iskopirajte link koji ste malopre dobili u ponuđeno polje. Tako dobijate izveštaj od više vrhunskih programa za testiranje da li je vaš link siguran.

Ukoliko ste dobili sumnjiv mail, najbolje je da ga izbrišete i konsultujete nekog stručnog da proveri da li je u pitanju virus.