free web stats

Postupak u slučaju nemogućnosti dostavljanja akta o otkazu ugovora o radu zaposlenom lično

POSTUPAK U SLUČAJU NEMOGUČNOSTI DOSTAVLJANJA AKTA O OTKAZU UGOVORA O RADU ZAPOSLENOM LIČNO.
 
Zakonom o radu u članu 185. utvrđeno je da se ugovor o radu otkazuje rešenjem, u pisanom obliku, i obavezno sadrži obrazloženje i pouku o pravnom leku.
Rešenje mora da se dostavi zaposlenom lično, u prostorijama poslodavca, odnosno na adresu prebivališta ili boravišta zaposlenog.
Ako poslodavac zaposlenom nije mogao da dostavi rešenje u smislu člana 185. stav 2. Zakona, dužan je da o tome sačini pismenu belešku.
U slučaju iz člana 185. stav 3. Zakona rešenje se objavljuje na oglasnoj tabli poslodavca i po isteku osam dana od dana objavljivanja smatra se dostavljenim.
S obzirom na napred navedeno rešenje kojim se otkazuje ugovor o radu dostavlja se lično zaposlenom u prostorijama poslodavca ili na adresu prebivališta, odnosno boravišta zaposlenog. Kada rešenje nije moglo da se dostavi zaposlenom lično, lice koje je uručivalo rešenje sačiniće belešku i navesti razloge zbog kojih nije mogla da se izvrši dostava.
Nema smetnji da u slučaju kada je zaposlena odsutna, rešenje o prestanku radnog odnosa, potpiše otac zaposlene. Lice koje je uručivalo rešenje sačiniće belešku i navesti razloge zbog kojih nije mogla da se izvrši lična dostava.
(Mišljenje Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike, br. 011-00-571/2006-02 od 15.5.2006. godine)

· Last modified: 2010/07/01 08:35 (external edit)