free web stats

Novčani iznos osnovne zarade je obavezan element ugovora o radu

NOVČANI IZNOS OSNOVNE ZARADE JE OBAVEZAN ELEMENT UGOVORA O RADU.
 
U skladu sa članom 3. stav 2. tačka 2) Zakona o radu, pravilnikom o radu, odnosno ugovorom o radu, u skladu sa zakonom, uređuju se prava, obaveze i odgovornosti iz radnog odnosa ako nijedan učesnik kolektivnog ugovora ne pokrene inicijativu za početak pregovora radi zaključivanja kolektivnog ugovora.
Prema tome, poslodavac može prava, obaveze i odgovornosti iz radnog odnosa da uredi pravilnikom o radu, i u slučaju kad ima organizovan sindikat, ako nijedan učesnik kolektivnog ugovora nije pokrenuo inicijativu za početak pregovora radi zaključivanja kolektivnog ugovora.
Zaposleni ima pravo na zaradu za obavljeni rad i vreme provedeno na radu koja se sastoji od osnovne zarade, dela zarade za radni učinak i uvećane zarade (član 106. Zakona).
Osnovna zarada određuje se na osnovu uslova, utvrđenih pravilnikom, potrebnih za rad na poslovima za koje je zaposleni zaključio ugovor o radu i vremena provedenog na radu.
Radni učinak određuje se na osnovu kvaliteta i obima obavljenog posla, kao i odnosa zaposlenog prema radnim obavezama (član 107. st. 1. i 2. Zakona).
Obavezan element ugovora o radu jeste i novčani iznos osnovne zarade (član 33. stav 1. tačka 10) Zakona).
Prema tome, poslodavac je dužan da sa zaposlenim ugovori novčani iznos osnovne zarade. U slučaju promene novčanog iznosa ugovorene osnovne zarade, bez obzira da li je u pitanju veći ili niži iznos ili minimalna zarada, poslodavac je dužan da postupi u skladu sa čl. 171. i 172. Zakona.
Prema članu 171. stav 1. tačka 5) Zakona, poslodavac može zaposlenom da ponudi izmenu ugovorenih uslova rada (dalje: aneks ugovora) iz člana 33. stav 1. tač. 10), 11) i 12) Zakona.
U skladu sa članom 172. Zakona, uz ponudu za zaključivanje aneksa ugovora poslodavac je dužan da zaposlenom u pisanom obliku dostavi i razloge za ponudu, rok u kome zaposleni treba da se izjasni o ponudi i pravne posledice koje mogu da nastanu odbijanjem ponude.
Zaposleni je dužan da se izjasni o ponudi za zaključivanje aneksa ugovora u roku koji odredi poslodavac, a koji ne može biti kraći od osam radnih dana.
Smatra se da je zaposleni odbio ponudu za zaključivanje aneksa ugovora ako se ne izjasni u roku iz člana 172. stav 2. Zakona.
Ako zaposleni prihvati ponudu za zaključivanje aneksa ugovora, zadržava pravo da pred nadležnim sudom osporava zakonitost tog ugovora.
(Mišljenje Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike, br. 011-00-00374/2006-02 od 7.7.2006. godine)

· Last modified: 2010/07/01 08:35 (external edit)