free web stats

Utvrđivanje većih prava i povoljnijih uslova rada od prava i uslova utvrđenih zakonom

UTVRĐIVANJE VEĆIH PRAVA I POVOLJNIJIH USLOVA RADA OD PRAVA I USLOVA UTVRĐENIH ZAKONOM.
 
Prema članu 8. Zakona o radu opštim aktom (kolektivni ugovor i pravilnik o radu) i ugovorom o radu mogu da se utvrde veća prava i povoljniji uslovi rada od prava i uslova utvrđenih zakona, kao i druga prava koja nisu utvrđena zakonom, osim ako zakonom nije drukčije određeno.
Prema tome, pojedinačnim kolektivnim ugovorom poslodavac može da utvrdi veća prava od prava i uslova utvrđenih zakonom, kao i druga prava koja nisu utvrđena zakonom, osim ako zakonom nije drukčije određeno.
Ukoliko je poslodavac utvrdio veću cenu rada u Pojedinačnom kolektivnom ugovoru od cene rada utvrđene Posebnim kolektivnim ugovorom, dužan je da istu primenjuje.
Odlukom poslodavca, ili drugog organa ne može se umanjiti cena rada koja je predviđena kolektivnim ugovorom ili ugovorom o radu, osim ako su kod poslodavca usled loših poslovno-finansijskih rezultata, nastupile okolnosti koje ne omogućavaju isplatu ugovorene zarade, kada je poslodavac dužan da zaposlenom ponudi aneks ugovora o radu, i obavesti ga o razlozima u smislu ugovaranja minimalne zarade.
(Mišljenje Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike, br. 120-01-327/2005-02 od 3.2.2006. godine)

· Last modified: 2010/07/01 08:35 (external edit)