free web stats

Poslodavac moze otkazati ugovor o radu zbog povrede radne discipline samo ako je doneo akt kojim se propisuju pravila ponašanja

POSLODAVAC MOŽE OTKAZATI UGOVOR O RADU ZBOG POVREDE RADNE DISCIPLINE SAMO AKO JE DONEO AKT KOJIM SE PROPISUJU PRAVILA PONAŠANJA.
 
Članom 179. tačka 3) Zakona o radu, utvrđeno je da poslodavac može zaposlenom da otkaže ugovor o radu ako zaposleni ne poštuje radnu disciplinu propisanu aktom poslodavca, odnosno ako je njegovo ponašanje takvo da ne može da nastavi rad kod poslodavca.
Osnov za davanje otkaza ugovora o radu je nepoštovanje radne discipline. Povredu radne discipline, odnosno ponašanje zaposlenog, kao osnov za davanje otkaza utvrđuje poslodavac svojim aktom.
Takođe, pod nepoštovanjem radne discipline smatra se nepoštovanje pravila na radu utvrđenih aktom poslodavca - neopravdano izostajanje sa rada više radnih dana, odlazak na godišnji odmor ili odsustvo bez rešenja, i dr.
Zakonom, u članu 103. propisana je obaveza zaposlenog da u roku od tri dana od dana nastupanja privremene sprečenosti za rad, dostavi poslodavcu potvrdu lekara da je bolestan i očekivanje lekara koliko će bolest trajati.
Nedostavljanje ove potvrde može da se smatra povredom ili nepoštovanjem radne discipline ukoliko je utvrđeno aktom poslodavca.
Poslodavac je dužan da u svakom konkretnom slučaju utvrđuje da li je došlo do povrede, odnosno nepoštovanja radne discipline, koja je utvrđena aktom poslodavca.
Prema tome, sve dok ne donese akt kojim se propisuju pravila ponašanja, a koja predstavljaju osnov za otkaz ugovora o radu zaposlenom koji ih prekrši, poslodavac ne može da otkaže ugovor o radu zaposlenom.
(Mišljenje Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike, br. 011-00-277/2007-02 od 30.4.2007. godine)

· Last modified: 2010/07/01 08:35 (external edit)