free web stats

Poslodavac je dužan da zaposlenom kome prestaje radni odnos izda potvrdu o iskorišćenom broju dana godišnjeg odmora

POSLODAVAC JE DUŽAN DA ZAPOSLENOM KOME PRESTAJE RADNI ODNOS IZDA POTVRDU O ISKORIŠĆENOM BROJU DANA GODIŠNJEG ODMORA.
 
Zakonom o radu, u članu 71. utvrđena je obaveza poslodavca da zaposlenom u slučaju prestanka radnog odnosa izda potvrdu o iskorišćenom broju dana godišnjeg odmora.
Prema tome, zaposleni koji je stekao pravo na godišnji odmor u smislu člana 68. Zakona, ako u slučaju prelaska na rad kod drugog poslodavca nije iskoristio u potpunosti godišnji odmor ili je koristio delimično, ima pravo da koristi preostali deo godišnjeg odmora kod poslodavca kod koga je prešao na rad.
Pravo iz pomenutog člana zaposleni može ostvariti samo u slučaju da nije došlo do prekida rada u trajanju dužem od 30 radnih dana.
Poslodavac kod koga je zaposleni radio pre prestanka radnog odnosa, dužan je da zaposlenom izda potvrdu o iskorišćenom broju dana godišnjeg odmora. Ova potvrda služi da se zaposlenom odredi pravo na preostale dane godišnjeg odmora kod novog poslodavca.
Dužina punog godišnjeg odmora se određuje prema kriterijumima novog poslodavca i u odnosu na tako utvrđenu dužinu odmora i potvrde o iskorišćenom broju dana odmora kod prethodnog poslodavca utvrđuje se pravo na preostale dane godišnjeg odmora kod novog poslodavca.
(Mišljenje Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike, br. 011-00-445/2006-02 od 23.5.2006. godine)

· Last modified: 2010/07/01 08:35 (external edit)