free web stats

Poslodavac ne može umanjiti zaradu zaposlenog zbog nepoštovanja radne discipline

POSLODAVAC NE MOŽE UMANJITI ZARADU ZAPOSLENOG ZBOG NEPOŠTOVANJA RADNE DISCIPLINE.
 
Članom 33. stav 1. tačka 10) Zakona o radu, ugovor o radu sadrži, pored ostalog, novčani iznos osnovne zarade i elemente za utvrđivanje radnog učinka, naknade zarade, uvećane zarade i druga primanja zaposlenog.
Prema tome, ugovor o radu mora da sadrži novčani iznos osnovne zarade. Način ugovaranja i obračunavanja novčanog iznosa osnovne zarade može da se utvrdi u mesečnom iznosu ili po radnom času. Svako ugovaranje osnovne zarade izraženo na drugi način ili upućivanjem na opšti akt (kolektivni ugovor ili pravilnik o radu) suprotno je Zakonu.
U ugovor o radu unose se elementi na osnovu kojih se utvrđuje radni učinak. Ako su opštim aktom utvrđeni elementi za radni učinak (količina, norma, kvalitet i dr.) onda se ti elementi unose u ugovor o radu.
Mesečna zarada zaposlenog može se umanjiti zbog neostvarivanja radnog učinka, odnosno rezultata rada, a ne po osnovu nepoštovanja radne discipline.
Osim toga, u skladu sa članom 179. tač. 1) i 3) Zakona, poslodavac može zaposlenom da otkaže ugovor o radu ako zaposleni ne ostvaruje rezultate rada, odnosno nema potrebna znanja i sposobnosti za obavljanje poslova na kojima radi ili ako zaposleni ne poštuje radnu disciplinu propisanu aktom poslodavca, odnosno ako je njegovo ponašanje takvo da ne može da nastavi rad kod poslodavca.
Zakonom nije predviđeno umanjivanje zarade zaposlenog kao sankcija za nepoštovanje radne discipline.
(Mišljenje Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike, br. 011-00-00034/2006-02 od 31.1.2006. godine)

· Last modified: 2010/07/01 08:35 (external edit)