free web stats

Posebnu zaštitu od otkaza ugovora o radu (za vreme trudnoće, porodiljskog odsustva, odsustva sa rada radi nege deteta) zaposlena žena ne moze imati za vreme ugovorenog probnog rada

POSEBNU ZAŠTITU OD OTKAZA UGOVORA O RADU (ZA VREME TRUDNOĆE, PORODILJSKOG ODSUSTVA, ODSUSTVA SA RADA RADI NEGE DETETA) ZAPOSLENA ŽENA NE MOŽE IMATI ZA VREME UGOVORENOG PROBNOG RADA.
 
Zakon o radu u članu 187. propisuje posebnu zaštitu od otkaza ugovora o radu zaposlenoj ženi za vreme trudnoće, porodiljskog odsustva, odsustva sa rada radi nege deteta i odsustva sa rada radi posebne nege deteta odnosno, u ovim slučajevima poslodavac ne može zaposlenoj da otkaže ugovor o radu. Zaposlenoj koja je zasnovala radni odnos na određeno vreme, bez obzira što ostvaruje neko od napred navedenih prava, prestaje radni odnos istekom roka za koji je zasnovan.
Prema članu 36. Zakona, ugovorom o radu može da se ugovori probni rad. Probni rad može da traje najduže šest meseci. Za vreme probnog rada poslodavac i zaposleni mogu da otkažu ugovor o radu sa otkaznim rokom koji ne može biti kraći od pet radnih dana. Zaposlenom koji za vreme probnog rada nije pokazao odgovarajuće radne i stručne sposobnosti prestaje radni odnos danom isteka roka određenog ugovorom o radu.
U slučaju kada je predviđen probni rad, radni odnos na neodređeno vreme je uslovljen pokazanim rezultatima rada zaposlenog, odnosno njegovim stručnim i radnim sposobnostima za rad na određenim poslovima. Znači da zaposleni zasniva radni odnos na neodređeno vreme tek ako je na osnovu ocene i mišljenja poslodavca u toku perioda ugovorenog probnog rada, pokazao stručne i radne sposobnosti za rad na određenim poslovima. Tako da posebnu zaštitu od otkaza ugovora o radu u smislu člana 187. Zakona, ne može imati zaposlena žena u toku trajanja ugovorenog probnog rada.
(Mišljenje Ministarstva rada i socijalne politike, br. 011-00-310/2007 od 25.5.2007. godine)

· Last modified: 2010/07/01 08:35 (external edit)