free web stats

Upućivanje robe stranog porekla (koja nije ocarinjena) sa teritorije Republike Srbije na teritoriju Autonomne Pokrajine Kosovo i Metohija

UPUĆIVANJE ROBE STRANOG POREKLA (KOJA NIJE OCARINJENA) SA TERITORIJE REPUBLIKE SRBIJE NA TERITORIJU AUTONOMNE POKRAJINE KOSOVO I METOHIJA.
 
Odredbama člana 126. Carinskog zakona propisano je da je carinsko skladište mesto gde se roba može smestiti u skladu sa propisanim uslovima, koje odobri carinski organ i koje je pod carinskim nadzorom a postupak carinskog skladištenja može se odobriti za smeštaj u carinsko skladište strane robe, koja u tom slučaju ne podleže plaćanju uvoznih dažbina i merama komercijalne politike.
Promet robe sa Autonomnom pokrajinom Kosovo i Metohija - dalje: APKM regulisan je Uredbom o posebnim uslovima za vršenje prometa robe sa Autonomnom pokrajinom Kosovo i Metohija. Shodno članu 6. navedene uredbe strana roba nad kojom nije sproveden carinski postupak, kao i roba u tranzitu, može se uputiti sa graničnog prelaza, odnosno sa teritorije Republike Srbije na teritoriju APKM, uz odgovarajuće mere carinskog nadzora i prijavljuje se nadležnoj robnoj carinskoj ispostavi sa APKM.
Prema tome, strana roba koja se unosi u carinsko područje Republike Srbije, može se smestiti u carinsko skladište, a nakon toga ista se može otpremiti na teritoriju APKM. Kada se radi o postupku tranzita, shodno članu 118. stav 1. tačka 1. Carinskog zakona, na robu se ne naplaćuju uvozne dažbine.
(Mišljenje Ministarstva finansija - Sektor za carinski sistem i politiku, br. 483-00-00225/2006-17 od 27.11.2006. godine)

· Last modified: 2010/07/01 08:35 (external edit)