free web stats

Izmene u proceduri sprovođenja prometa robe domaćeg porekla sa Crnom Gorom i Autonomnom pokrajinom Kosovo i Metohija zbog početka primene sporazuma CEFTA

IZMENE U PROCEDURI SPROVOĐENJA PROMETA ROBE DOMAĆEG POREKLA SA CRNOM GOROM I AUTONOMNOM POKRAJINOM KOSOVO I METOHIJA ZBOG POČETKA PRIMENE SPORAZUMA CEFTA.
 
Stupanjem na snagu Sporazuma o izmeni i pristupanju Sporazumu o slobodnoj trgovini u centralnoj Evropi - CEFTA 2006, koji je za Srbiju kao ugovornu stranu stupio na snagu 24.10.2007. godine, kao sporno postavilo se pitanje sprovođenja postupka kod prometa robe sa Republikom Crnom Gorom i teritorijom Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija (APKM), zbog čega su izvršene odgovarajuće izmene u proceduri sprovođenja navedenog prometa robe. Naime, da bi carinski organi mogli da vrše proveru, izdavanje i overu dokaza o preferencijalnom poreklu potrebno je i da imaju kontrolu, naročito nad sprovođenjem postupka dopreme robe sa teritorije APKM i otpreme na teritoriju APKM.
I Promet sa Republikom Crnom Gorom
Iako su, posle održanog referenduma u Crnoj Gori, Srbija i Crna Gora postali nezavisni spoljnotrgovinski subjekti u prometu između ove dve države primenjuju se odredbe Uredbe o postupku sa robom u prometu sa Republikom Crnom Gorom sve dok navedena uredba proizvodi pravno dejstvo, odnosno dok se odgovarajućim propisom ne stavi van snage.
Stupanjem na snagu Sporazuma CEFTA, deo navedene uredbe koji se odnosi na poreklo robe više nije moguće primenjivati, što znači da se:
- prilikom izvoza ispunjenost uslova za sticanje preferencijalnog porekla utvrđuje na osnovu Sporazuma CEFTA (Lista obrade ili prerade), nikako na osnovu uslova iz Uredbe,
- prilikom uvoza robe (koja je izvezena iz Crne Gore počev od 24.10.2007. godine) ne prihvataju izjave koje su date u skladu sa članom 9. Uredbe.
II Promet sa APKM
U zavisnosti da li će krajnje odredište finalnih proizvoda ili sirovina (koje će se koristiti u procesu proizvodnje finalnih proizvoda, na osnovu mehanizma kumulacije porekla robe) biti:
a. teritorija Republike Srbije (teritorije Republike van APKM, ili teritorije APKM),
b. ili teritorija neke druge zemlje potpisnice Sporazuma CEFTA, lice koje otprema domaće finalne proizvode ili sirovine (doprema iz ili otprema u APKM), može je poslati:
1. bez primene Sporazuma CEFTA, po Uredbi o izvršavanju Zakona o porezu na dodatu vrednost na teritoriji Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija za vreme važenja Rezolucije Saveta bezbednosti OUN broj 1244, ukoliko je krajnje odredište finalnih proizvoda ili sirovina teritorija Republike Srbije (teritorije Republike van APKM, ili teritorije APKM),
2. uz primenu Sporazuma CEFTA, ukoliko se ti finalni proizvodi otpremaju, ili ako će se te sirovine korišćene u procesu proizvodnje finalnih proizvoda (na osnovu mehanizma kumulacije porekla robe) otpremiti, na teritoriju neke druge zemlje potpisnice Sporazuma CEFTA.
1. Promet dobara domaćeg porekla sa APKM
Promet dobara domaćeg porekla sa teritorije Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija (APKM) na teritoriju Republike van APKM, odnosno promet dobara domaćeg porekla i dobara stranog porekla koja su stavljena u slobodan promet na teritoriji Republike van APKM (domaća roba) sa teritorije Republike van APKM na teritoriju APKM sprovodi se po odredbama Uredbe o izvršavanju Zakona o porezu na dodatu vrednost na teritoriji Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija za vreme važenja Rezolucije Saveta bezbednosti OUN broj 1244 i Pravilnika o izgledu, sadržini i načinu popunjavanja Obračunskog lista za PDV i Evidencionog lista i načinu i postupku naplate PDV i drugih troškova iz bankarske garancije ("Sl. glasnik RS", br. 19/2005 i 38/2005). Postupak prometa pomenute robe sprovode radnici Posebnog odeljenja Poreske uprave (POPU).
2.1 Promet dobara domaćeg porekla sa APKM na teritoriju Republike van APKM
Prilikom prometa dobara domaćeg porekla sa teritorije APKM na teritoriju Republike van APKM, a na zahtev lica radi primene odredbi Sporazuma CEFTA, sprovodi se postupak tako da lice koje vrši promet tih dobara pod pratnjom ovlašćenog radnika POPU na administrativnoj liniji (Rudnica, Brnjački Most, Merdare i Končulj) upućuje se do POPU na teritoriji Republike van APKM (Raška, Novi Pazar, Niš-železnička stanica i Vranje) radi daljeg sprovođenja odgovarajućeg postupka.
Po okončanju postupka koji sprovode radnici POPU na teritoriji Republike van APKM, sprovešće se odgovarajući carinski postupak. Za dopremljenu robu, nadležnom carinskom organu, podnosi se Evidenciona Jedinstvena carinska isprava - dalje: JCI, koja se popunjava u skladu sa čl. 13. i 14. Pravilnika o obliku, sadržini, načinu podnošenja i popunjavanja deklaracije i drugih obrazaca u carinskom postupku ("Sl. glasnik RS", br. 129/2003, 53/2004, 137/2004, 11/2005, 23/2005, 65/2005, 117/2005, 114/2006 i 74/2007 - dalje: Pravilnik), s tim što se:
- u treću podelu rubrike 1 upisuje "KM",
- u rubriku 2 upisuje šifra "HK",
- u rubriku 15 upisuje "APKM" i šifra "HK",
- u rubriku 16 upisuje "HK" i "APKM".
Nadležni carinski organ će, na osnovu priložene dokumentacije izvršiti proveru porekla robe i okončati započeti postupak.
2.2 Promet domaće robe sa teritorije Republike van APKM na teritoriju APKM
Na zahtev lica koje otprema domaću robu na teritoriju APKM, radi primene odredbi Sporazuma CEFTA, pored obrasca EL (Evidencioni list) koji popunjava i overava POPU, lice mora nadležnom carinskom organu podneti i Evidencionu JCI, koja se popunjava u skladu sa čl. 9. i 10. Pravilnika, s tim što se:
- u treću podelu rubrike 1 upisuje "KM",
- u rubriku 8 upisuje šifra "HK",
- u rubriku 17 upisuje "APKM" i šifra "HK".
Nadležni carinski organ će, na osnovu priložene dokumentacije, izvršiti proveru porekla robe i okončati započeti postupak. U ovom slučaju, prilikom otpreme ispunjenost uslova za sticanje preferencijalnog porekla utvrđuje se na osnovu Sporazuma CEFTA (Liste obrade ili prerade), nikako na osnovu uslova iz Uredbe o izvršavanju Zakona o porezu na dodatu vrednost na teritoriji Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija za vreme važenja Rezolucije Saveta bezbednosti OUN broj 1244.
Pošto se u konkretnom slučaju, po okončanju navedenog postupka, roba na teritoriju APKM, preko administrativne linije, otprema po obrascu EL, shodno članu 4. stav 1. tačka 3. navedenog pravilnika podnosi se JCI (evidenciona) koja se sastoji od listova 1, 2 i 3 koji su namenjeni za carinarnicu izvoznog carinjenja (list 1), za potrebe AOP i potrebe statistike (list 2) i za izvoznika (list 3).
U ovom slučaju navedeni postupak može se sprovoditi samo kod carinskih ispostava gde postoje i POPU (trenutno je sa njima pokriveno 27 organizacionih jedinica), a koje su ovlašćene za overu certifikata o preferencijalnom poreklu robe.
(Objašnjenje Uprave carina, 01/1.1 br. D-19458/1 od 23.10.2007. godine)

· Last modified: 2010/07/01 08:35 (external edit)