Poštovani korisnici,

Uskoro očekujemo završetak radova na modulima za novu fiskalizaciju i njihovo aktiviranje. U međuvremenu možete nabaviti bezbednosni element i POS štampač.

Bezbednosni element poručujete od PU ispunjavanjem prijave na portalu PU. Ovde imate detaljno uputstvo kako se to radi:

https://www.purs.gov.rs/sr/fiskalizacija/eFiskalizacija/korisnicka_uputstva/7986/uputstvo-za-podnosenje-prijave-za-izdavanje-bezbednosnog-elementa.html

Od ponuđenih opcija treba izabrati bezbednosni element u obliku kartice (Full format odnosno Standardna kartica). Možete poručiti više takvih kartica, a obavezno je za svako prodajno mesto da naručite bar jednu, zato što ona služi za identifikaciju L-PFR koga po zakonu morate imati na prodajnom mestu. Bezbednosne elemente dobijate za par dana i za svaki od njih treba obezbediti klasičan čitač kartica.

Na istom portalu imate mogućnost da naručite i digitalne sertifikate. Naručite više sertifikata i to za svako radno mesto gde će raditi kasa po jedan. Sertifikat dobijate na mejl i on se koristi za pristup V-PFR na serveru PU preko koga možete fiskalizovati račune. Obratite pažnju: treba obavezno da naručite i digitalni sertifikat, bez obzira što ste poručili i standardne kartice! U ovoj fazi vam je digitalni sertifikat mnogo važniji. Za digitalni sertifikat dobijate mejl sa linkom koji važi 7 dana. Kliknite na link i sačuvajte zip file koji sadrži sertifikat. Sačuvajte obavezno i mail, jer su u njemu upisani podaci neophodni za korišćenje sertifikata: JID, lozinka i PAK.

Takođe možete naručiti i štampače. Nove fiskalne račune možete štampati na bilo kom klasičnom štampaču, uključujući i laserski štampač. Ako imate malo računa i ne smeta vam da kupcu dajete račun na A4 papiru, slobodno možete štampati račune na običnom laserskom štampaču. Ukoliko želite, možete nabaviti tzv. POS štampač. To su obični štampači koji štampaju na uskom papiru – važno je da znate do to nisu „fiskalni štampači“ i da nemaju nikakve posebne delove specifične za fiskalizaciju . Poželjno je da koriste papir širine 80mm, mada se mogu koristiti i štampači sa papirom od 60mm. Poželjno je da svako radno mesto ima svoj štampač, ali za manji obim posla više radnih mesta mogu deliti jedan štampač (naravno ako taj model to podržava i ako je podešeno deljenje štampača).

Više detalja možete naći na ovom linku:

https://wings.rs/e-fiskalizacija-najcesca-pitanja/

NAPOMENA: Nove module za fiskalizaciju će moći da registruju samo korisnici koji su izmirili svoje obaveze prema Wingsu. Molimo vas da izmirite na vreme svoje obaveze!

https://wings.rs/aktiviranje-nove-fiskalizacije-2/