Poštovani korisnici,

Dodali smo neke nove opcije u Esir modul za maloprodaju:

Poređenje računa u App i na portalu PU. Korišćenjem ove opcije možete sa portala PU skinuti sve račune u određenom periodu i onda ih uporediti sa računima u App evidenciji. Program javlja bilo kakve razlike. Ova opcija se dobija u Maloprodaja/MP kase/Ctrl-F9/Analiza JSON podataka. Više detalja o ovoj opciji imate ovde.

Jednostavnije storniranje i refundacija fiskalnih računa. U slučaju da je potrebno stornirati račun, sada ne morate prolaziti čitavu proceduru. Dovoljno je da idete u žurnal, nađete originalni račun, aktivirate komandu F9 i izaberete opciju „Poništavanje pogrešnog računa“. Posle toga treba izabrati podatke za sopstvenu firmu i program kreira račun refundaciju. Sada je moguće poništiti i pogrešnu refundaciju, kreira se poseban račun refundacija koja ima oznaku „+“.

Slično se radi i refundacija u slučaju povraćaja sredstava kupcu: nađe se originalni račun, aktivira se opcija „Povraćaj sredstava kupcu“ i unesu se podaci za kupca (ako već nisu uneti na originalnom računu). Zatim program kreira refundaciju, a posle toga kopiju refundacije koju kupac potpisuje.

Konačni račun po avansu. Ukoliko imate jednostavne avanse u kojima kupac plaća 100% naručenih artikala koji su svi navedeni u avansnom računu, konačni račun možete napraviti opcijom „Konačni račun po avansu“. Posle kontrolnog pitanja kreira se redom avans refundacija sa vezom na originalni avans, zatim promet prodaja sa vezom na avans refundaciju. Ova opcija se ne može koristiti u slučaju složenijih avansa uplaćenih iz više delova, delimičnih uplata i sl.

Učitavanje računa iz podataka PU. Ukoliko se ustanovi da je neki račun fiskalizovan, a da iz bilo kog razloga ne postoji u vašoj evidenciji, može se koristiti nova opcija u žurnalu (Ctrl-F9/Analiza JSON podataka) koja kako je ranije rečeno omogućava pregled i poređenje podataka, a postoji i komanda F2 kojom se učitava račun iz JSON fajla u vašu evidenciju. Napominjemo da se ovo može raditi samo izuzetno, ako je iz nekog razloga (havarija) taj račun uništen u vašoj evidenciji.

Wings Software