Ukoliko firma koristi mere iz Uredbe o fiskalnim pogodnostima, moguće je da se neto zarada isplati iz dva dela. Prvi deo se isplaćuje kada se uradi obračun zarade i tada se isplaćuje neto umanjen za 30.367 din, a taj iznos se isplaćuje kasnije, kada firma dobije uplatu iz budžeta. App podržava ovakav način isplate i treba ga obaviti na sledeći način:

  • Normalno se uradi obračun na pun iznos plate
  • U kolonu NIJE ISPLAĆENO se unese iznos koji će kasnije biti isplaćen. Možete koristiti komandu Alt-F4 da biste odjednom upisali isti iznos za sve zaposlene. Ukoliko imate zaposlene sa delom radnog vremena, možete koristiti opciju „Proporcionalno satima“ koja koriguje uneti iznos proporcionalno evidentiranim satima. 
  • Kada završite obračun mozete komandom Alt-S upisati napomenu o razlogu zašto nije isplaćena cela zarada i datum kasnije isplate. Ovi podaci će se videti na platnim listićima.
  • Kod generisanja naloga za plaćanje koristite novu opciju „Neto“. Za prvi obračun izaberite opciju „Umanji neispl.“ koja će sve neto iznose da umanji za iznos koji je upisan za „neisplaćen“. Na taj način će svi nalozi biti umanjeni za 30.367 din, osnosno za isno koji je upisan u polje „neisplaćeno“.
  • Normalno se šalje poreska prijava i uplaćuju umanjene zarade
  • Kada se kasnije isplaćuje ostatak zarade, ponovo se generišu virmani komandom F9, ali se bira novi datum isplate, Covid-19 račun sa koga se isplaćuje ostatak zarade, a za neto se bira opcija „Neisplaćen“.

Više detalja oko ove Uredbe možete naći na sledećim linkovima:

https://www.neobilten.com/poreska-uprava-pitanja-i-odgovori-u-vezi-primene-uredbe/

https://www.neobilten.com/isplata-zarade-za-mart-za-poslodavce-koji-zele-da-koriste-mere-iz-uredbe/