Opis

U restoranima se prilikom izdavanja hrane nema vremena za izradu proizvodnih naloga i knjiženje utroška sirovina, pa to program može naknadno generisati automatski.

Podešavanja

Artikli koji se proizvode (jela koja se spremaju od sirovina, piće koje se toči u čašice, …) moraju imati uključenu opciju “KORISTI SE SASTAVNICA”, i moraju imati unet normativ (sastavnicu).

U internim nalozima su potrebna 2 registratora: za trebovanje (utrošak) sirovina prilikom spravljanja nekog jela, i za stavljanje tog jela na stanje. Zatim se pravi registrator u proizvodnim nalozima, koji je povezan sa ovim internim nalozima.

Procedura rada

Na kraju dana, kada konobari zaključe smenu, u programu nastaje EVIDENCIJA MALOPRODAJE (EMP). Ovaj dokument je RAZDUŽENJE ZALIHA, odn. IZLAZ za sve prodate artikle (hrana, piće) i knjiži se u šank listi (dnevni promet ugostitelja – DPU knjiga) u koloni IZLAZ.

EMP se komandom F9 pretvara u proizvodni nalog za sve artikle koji su označeni sa “koristi se sastavnica”. Ovaj proizvodni nalog na osnovu unetih normativa (sastavica) trebuje sirovine (pravi razduženje sirovina i knjiži ih u koloni IZLAZ u DPU) i formira proizvode, koji će se knjižiti u DPU u koloni ULAZ.