S obzirom da sve veći broj novih računara dolazi sa W8, evo kraćeg upoznavanja sa istim:

1. Login

Na W8 možemo da se logujemo preko lokalnih korisničkih naloga (kao u svim prehodin windowsima) ili preko Live ID naloga. Live ID nalog (najčešće hotmail adresa) je neohodan za download metro aplikacija sa Store-a (market), za sihnronizaciju podešavanja između računara a neki metro programi neće ni raditi ako smo ulogovani sa lokalnom adresom. Menjanje tima naloga može da se uradi u PC Settings/Users.

2. Interfejs

Na W8 imamo dva interfejsa, metro i klasičan desktop. Klasičan desktop je sličan kao i kod W7 osim što nema start dugmeta, ako pomerimo miš u donji levi ugao (gde je ranije bilo start dugme), pojavljuje se ikonica sa kojom prelazimo u metro interfejs. Metro interfejs je zapravo zamena za start meni. Izgleda tako što se preko celog ekrana prikažu animirane ili statične kocke koje predstavljaju shortcute za razne servise i programe (u daljem tekstu: metro meni). Taj meni može da se aranžira. Novododate aplikacije koje smo skinuli sa Storea ili instalirali preko Desktopa se dodaju u desnom delu.

3. Aplikacije

Aplikacije mogu biti za metro ili klasičan desktop. Metro aplikacije se skidaju sa Storea dok se desktop instaliraju na klasičan način. Desktop aplikacija može imati ikonicu na desktopu, pinovanu na desktop taskbar i u metro meniju. Znači neke ikonice sa metro menija mogu da startuju metro aplikaciju a neke klasičnu desktop aplikaciju. Ako kliknemo na ikonicu koja predstavlja desktop aplikaciju onda se pojavljuje desktop i otvara se aplikacija. Desktop aplikacije se stavljaju na metro meni tako što se ide desni klik na desktop shortcut pa Pin to Start. Takođe ima i Pin to Taskbar (koji radi kao u W7). Metro aplikacije zauzimaju ceo ekran i nemaju dugme za zatvaranje. Možemo da prebacujemo sa aplikacije na aplikaciju a program sam zatvara one koje se ne koriste (kao kod Androida). Ako ipak želimo da zatvorimo Metro aplikaciju onda prstom ili mišem kliknemo na gornji deo ekrana i povučemo na dole.

4. Podešavanja

Ikonice (prečice) u metro interfejsu možemo aranžirati mišem ili prstima ako imamo touch ekran. Korišćenje laptop trackpada i metro interfejsa je vrlo nepraktično jer ima dosta povlačenja levo-desno. Desnim klikom na metro-ikonicu pojavljuje se u donjem delu ekrana traka sa opcijama koje možemo da obavimo vezano za tu prečicu. Različita su podešavanja za metro ikonicu za metro aplikaciju i metro ikonicu za desktop aplikaciju. Kod desnog klika se pojavljuje i opcija All Apps i tu kad kliknemo onda ulazimo u spisak svih instaliranih programa. To je slično kao All Programs u W7. Na primer: ako instaliramo neku desktop aplikaciju ona se neće pojaviti na metro meniju dok je tu ne stavimo ali će se pojaviti u All Apps.

5. Zanimljivosti

Metro interfejs i desktop interfejs predstavljaju dva odvojena sveta. Desktop je klasičan kao što smo navikli a metro je sav kockast, sa prostim oblicima i bojama, vrlo primitivan i kao da je iz kamenog doba. Možete imati istu aplikaciju u oba interfejsa, na primer imate IE za metro i IE za desktop, takođe i Skype, takođe i Control panel i druge. Ako treba nešto da podesite na računaru, bitno je u koji Control panel uđete. Ako uđete u onaj u metrou (zove se PC Settings) tu vam se nalaze podešavanja koja se najvećim delom odnose na metro. Desktop control panel je isti kao i u W7. IE za metro je vizuelno drugačiji od onoga u desktop delu koji je isti kao i na W7. Gašenje ili restar kompjutera se radi tako što odemo u metro meni, pa onda kliknemo na ime korisničkog naloga (gore desno) pa Sign Out, i tek onda kad se izlogujemo imamo dole desno opcije za Shut Down i Restart. Zanimljivo je i to što nigde u meniju ne može da se dođe do Startup foldera, moramo da kucamo ručno putanju ako želimo tamo da ubacimo neki program:

  • C:\Users\<username>\AppData\Roaming\Microsoft\Windows\Start Menu\Programs\Startup
  • C:\ProgramData\Microsoft\Windows\Start Menu\Programs\StartUp

Uz windows dolazi i ugrađeni antivirus program, ne zove se više Microsoft Security Essentials već Windows Defender (tako se ranije zvao). Microsoftov antivirus dobro radi svoj posao tako da većina korisnika neće imati potrebu da instalira dodatne. Ukoliko ipak želite da instalirate drugi antivirus, Microsoft preporučuje da se Defender isključi jer nije dobro kad na kompjuteru postoje dva aktivna antivirus programa.

6. Korišćenje

Povlačenjem miša u različite uglove otvaraju se različiti meniji: dole-levo: metro start meni gore-desno ili dole-desno: meni sa raznim opcijama: search, metro star menu, pc settings, devices… gore-levo: metro task manager. tu vidimo sve aktivne aplikacije bez obzira dal su metro ili desktop. na desktop task manageru se vide takođe i jedne i druge aplikacije. Win+X otvara meni sa raznim opcijama podešavanja: System, Control Panel, Device Manager, Command Prompt, Run…

7. Verzije

Windows 8 Windows 8 Pro Windows 8 Enterprise Windows 8 RT Za PC odgovaraju prve tri dok je RT za tablete i telefone. Windows 8 (bez dodataka) je najskromnija varijnata ali je po opcijama u rangu sa Home Basic/Premium verzijama kod W7. Nema više Starter verzije. Pro verzija, u odnosu na osnovnu, ima dodatno enkripciju file sistema, group policy podešavanja, može da pristupa domenu, podržava virtuelizaciju i može da radi kao RD host.

8. App

App se instalira na klasičan način, uđemo u desktop i sve odradimo. Izvučemo ikonicu na desktop a onda možemo i na metro start meni.